Basic Menu
Register / Login
Καταχωρήστε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας για να συνδεθείτε

 


 

                         

 

Index | Εξυπηρέτηση του Πολίτη | Κοινωνική Μέριμνα | Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)

ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
    
Τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ. Α. Π. Η.) είναι δομή φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας.

Στο Δήμο Καισαριανής λειτουργούν δύο Κ. Α. Π. Η.  

Τα Κ. Α. Π. Η.  είναι Ν.Π.Δ.Δ. με 11/μελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από:
  

 • Τον Δήμαρχο ή τον προτεινόμενο απ’ αυτόν Δημοτικό Σύμβουλο
 • Έναν Εκπρόσωπο του Σωματείου Συνταξιούχων Ι .Κ .Α.
 •  Έναν Εκπρόσωπο της Ένωσης Συνταξιούχων &Συναφών Επαγγελμάτων
 •  Έναν Εκπρόσωπο της Νομαρχίας
 •  Έναν Εκπρόσωπο Εργαζομένων Κ. Α. Π. Η. 
 •  Έναν Εκπρόσωπο Μελών Κ. Α. Π. Η. 
 •  Πέντε (5) Δημοτικούς Συμβούλους ή Δημότες , όπως προβλέπεται από το άρθρο 240 παρ. 1 του Κ. Δ. Κ.

Σκοπός των Κ. Α. Π. Η. είναι η παροχή υπηρεσιών για την πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων ατόμων, ώστε να παραμείνουν αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου.

Μέλη των Κ. Α. Π. Η.  εγγράφονται άτομα από 60 ετών και άνω, άνδρες και γυναίκες που κατοικούν στην περιοχή που λειτουργούν τα κέντρα, χωρίς διάκριση οικονομικών δυνατοτήτων . 
  Στα προστατευόμενα από τα Κ. Α. Π. Η.  άτομα παρέχονται:

 • Κοινωνική εργασία στους ίδιους και στο άμεσο περιβάλλον τους.
 • Φυσικοθεραπεία
 • Εργοθεραπεία
 • Βοήθεια στο σπίτι για τα άτομα που ζουν μόνα τους και γι’ αυτά που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες εξυπηρετήσεως μέσα και έξω από το σπίτι ( π.χ. ελαφρύ μαγείρεμα, μικροθελήματα, και διάφορες μικροεξυπηρετήσεις).
 • Φροντίδα και οδηγίες για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
 • Οργανωμένη ψυχαγωγία( εκδρομές με πούλμαν, κ.τ.λ.) και επιμόρφωση ( διαλέξεις, μελέτη θεμάτων, εργασία με ομάδες, κ.τ.λ.)
 • Εντευκτήριο στο οποίο λειτουργεί καντίνα που προσφέρει ροφήματα, αναψυκτικά κ.λ.π., όπου βρίσκουν συντροφιά και απασχόληση τα μέλη.

 

Α ΄  ΚΑ. Π. Η. ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Διεύθυνση: Φιλαδελφείας 37
Τηλ: 210 – 7240661, Fax: 210 – 7240661

Το  Α΄ Κ. Α. Π. Η.  εξυπηρετεί 350 άτομα και γεωγραφικά καλύπτει τον πληθυσμό της Άνω Καισαριανής από την Πλατεία έως το τέρμα Καισαριανής – Βλητικό Σταθμό.

Οι ώρες λειτουργίας του είναι από τις 7:00 π.μ. – 19:00 μ.μ.

Στόχος του Προγράμματος είναι η πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών ,και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων, ώστε να παραμείνουν αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου. Η διαφώτιση και συνεργασία του ευρύτερου κοινού και των ειδικών φορέων, σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες των ηλικιωμένων. Η έρευνα σχετικών με τους ηλικιωμένους θεμάτων. Κοινωνική συμμετοχή, προληπτική υγιεινή, ενεργοποίηση ευαισθητοποίηση της γειτονίας κ.λ.π..

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι οργανωμένη ψυχαγωγία, επιμόρφωση, ιατρική περίθαλψη, κοινωνική εργασία στους ίδιους και στο περιβάλλον τους , φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, βοήθεια των μελών σε δραστηριοποίηση , εντευκτήριο που προσφέρει ρόφημα κ.λ.π..

Τα Προγράμματα που αναπτύσσονται από την υπηρεσία είναι ομάδα θεάτρου, ομάδα καντίνας, ομάδα χορωδίας, ομάδα χορού, ομάδα αλληλοβοήθειας, εκδρομές, περιπάτους, επισκέψεις σε θέατρα και μουσειακούς χώρους, συνεστιάσεις, ομαδικές προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, διαλέξεις προληπτικής ιατρικής, ψυχολογική υποστήριξη ατόμων, ομάδων και οικογένειας, φυσικοθεραπείες,, εμβολιασμοί, μετρήσεις πίεσης και σακχάρου, χοληστερίνης κ.λ.π..

Το Πρόγραμμα απευθύνεται στην Τρίτη ηλικία και την Τέταρτη  δηλ. 60 ετών και άνω.

Τα Κριτήρια ένταξης των ατόμων είναι :

 1. να είναι 60 ετών και άνω και κατ’ εξαίρεση και μικρότερες ηλικίες εάν είναι άτομα με ειδικά προβλήματα, 
 2. να είναι συνταξιούχοι, 
 3. σε μικρότερη ηλικία άτομα που έχουν χάσει τον ή την σύζυγο τους    και χρειάζονται στήριξη,
 4. νεότερα άτομα που ο σύζυγος είναι ήδη συνταξιούχος και μέλος του κέντρου, να κατοικούν στην Άνω Καισαριανή.

 

Πρόγραμμα "Βοήθεια Στο Σπίτι"

Διεύθυνση: Φιλαδελφείας 37
Τηλ: 210 – 7240661,  Fax: 210 – 7240661.

       Στο  Α΄ Κ. Α. Π. Η.  λειτουργεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»,σκοπός του οποίου είναι η παραμονή των ηλικιωμένων καθώς και των ατόμων με αναπηρίες μη επαρκώς αυτοεξυπηρετούμενων στο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας, η αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας, η βελτίωση και εξασφάλιση της ποιότητας ζωής τους .

 Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι :

- κοινωνική εργασία με άτομα-ομάδα- οικογένεια-κοινότητα.
       - Ενημέρωση για τα προνοιακά δικαιώματα των εξυπηρετούμενων.
      - Διασύνδεση με υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας και άλλους φορείς που καλύπτουν ανάγκες της τρίτης ηλικίας.
- κατ’ οίκον παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών.
       - Συνταγογραφία σε συνεργασία με το γιατρό του ΚΑΠΗ.
       - Συνοδεία σε νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο.
- Ατομική υγιεινή.
- οικιακή φροντίδα(σκούπισμα, σφουγγάρισμα, ξεσκόνισμα σπιτιού, ελαφρύ γεύμα).
       - Ατομική φροντίδα(τάισμα, ντύσιμο, ξάπλωμα, σήκωμα από το κρεβάτι, μπάνιο, περίπατο).
      - Εξωτερικές εργασίες( ψώνια, εξόφληση λογαριασμών).

Στόχος του Προγράμματος είναι να βοηθήσει το άτομο  - μέλος να μείνει ενταγμένο στην κοινότητα, ενεργό, αυτόνομο, ισότιμο, επίσης του εξασφαλίζει το βασικό δικαίωμα να ζει στο φυσικό του περιβάλλον, να μην ιδρυματοποιείται , να αποφεύγει την αδράνεια και την περιθωριοποίηση φτάνει να μην υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο περιβάλλον του, όπως σοβαροί λόγοι υγείας  κ. λ. .π.

Επίσης, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» λειτουργεί το πρόγραμμα του Ο. Τ. Ε . « ΤΗΛΕΒΟΗΘΕΙΑ  » σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ,  το Δήμο Καισαριανής και τον Ο. Τ. Ε.  .
Σκοπός του προγράμματος αυτού, είναι η παροχή της δυνατότητας άμεσης επικοινωνίας των μοναχικά διαβιούντων μη αυτοεξυπηρετούμενων ηλικιωμένων ατόμων με το συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον, καθώς και με υπηρεσίες άμεσης παρέμβασης όπως Ε. Κ. Α. Β, Πυροσβεστική Υπηρεσία κ.α. , έτσι ώστε τα άτομα αυτά, να αισθάνονται λιγότερο ευάλωτοι  και ανασφαλείς και να παραμένουν στο χώρο της επιλογής τους.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν μπορούν να βγούν από το σπίτι και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα κριτήρια ένταξης των ατόμων στο Πρόγραμμα είναι :

 • να διαμένουν στην Άνω Καισαριανή,
 • να είναι ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με ειδικά προβλήματα,
 • να είναι μοναχικά άτομαΒ΄ Κ. Α. Π. Η. Καισαριανής

Διεύθυνση : Πανιωνίου 13
Τηλ : 210 – 7216100, Fax: 210 – 7216100

Το Β΄ Κ.  Α. Π. Η.  γεωγραφικά καλύπτει όλο τον Δήμο.

Στόχος της Υπηρεσίας είναι η Τρίτη ηλικία, να ενεργοποιήσει τους ηλικιωμένους δηλ. σε διάφορες δραστηριότητες, να μην νιώθουν μοναξιά και να μην βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Να εξυπηρετούνται όσον αφορά τα φάρμακα τους (Ο. Γ. Α. ) και να ενημερώνονται για θέματα υγείας.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Β΄ Κ. Α. Π. Η. είναι Φυσικοθεραπείες, Νοσηλευτικές πράξεις, Ιατρικές πράξεις, Κοινωνική Εργασία, Εργοθεραπεία και Οικογενειακή Βοήθεια.

Οι δραστηριότητες  και τα προγράμματα που εφαρμόζονται από το Β΄ Κ. Α. Π. Η. είναι εκδρομές, θαλασσινά μπάνια, κατασκηνωτικά προγράμματα , προγράμματα εκδρομικά Εργατικής Εστίας, ομιλίες – διαλέξεις σε θέματα Υγείας, Χριστουγεννιάτικο και Πασχαλινό παζάρι.

Το Β΄  Κ. Α. Π. Η. απευθύνεται στην Τρίτη ηλικία ( 60 και άνω) ή σε άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί νωρίς.

 


«ΜΟΝΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ» .
 
Διεύθυνση : Πανιωνίου 13.
Τηλ: 210 – 7216100, Fax: 210 – 7216100.

Στο Β΄ Κ. Α. Π. Η.  λειτουργεί το πρόγραμμα  Μονάδα Κοινωνικής  Μέριμνας .
Το πρόγραμμα « Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας» είναι δομή φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας και οι παροχές του προγράμματος είναι σχεδόν οι ίδιες με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Σκοπός των παραπάνω προγραμμάτων είναι η παραμονή των ηλικιωμένων στο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας, η αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας, η βελτίωση με εξασφάλιση της ποιότητας ζωής τους.

Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα : ηλικιωμένοι με περιορισμένες δυνατότητες αυτοεξυπηρέτησης, σοβαρά προβλήματα υγείας, μοναχικά άτομα με δυσμενείς σχέσεις ή έλλειψη οικονομικών πόρων.

Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από τη Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας  είναι ο κατ’ οίκον ιατρός. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα τρίτης ηλικίας ( άνω των 60) και σε άτομα μη αυτοεξυπηρετούμενα, μοναχικά και άτομα χωρίς οικονομικούς πόρους.